jubileumboek
Het jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Van Hoogevest Architecten (VHA) heeft een lange aanloopperiode gehad. Ruim tien jaar geleden is Carien de Boer-van Hoogevest, architectuurhistoricus van het bureau voor architectuurhistorie Kariatiden (onderdeel van VHA) begonnen met het verzamelen van gegevens over dit familiebedrijf met drie generaties Van Hoogevest. Het ambitieniveau voor het jubileumboek groeide met de jaren en er is gekozen voor een ruimere opzet. Naast de beschrijving van de bureaugeschiedenis met het werk van de drie generaties belichten gastauteurs diverse thema’s in het vakgebied die samenhangen met het werk van VHA. Aan de orde komen de samenwerking tussen architect en beeldend kunstenaar, de ontwikkeling van de villabouw in het Bergkwartier in Amersfoort in het Interbellum, de wederopbouwarchitectuur na de Tweede Wereldoorlog, de ontwikkeling van Monumentenzorg en de restauratiefilosofie, de moderne architectuur van VHA geplaatst in een breder kader en tot slot de interventies in monumentale gebouwen, waar liggen de grenzen?
Bouwen op Historie
In honderd jaar is het familiebedrijf uitgegroeid van een eenmansbureau met voornamelijk nieuwbouwprojecten tot een gerenommeerd architectenbureau, dat in de restauratiewereld een voortrekkersrol vervult. De opdrachtenportefeuille van VHA is een staalkaart van de Nederlandse monumenten, maar ook van een eeuw nieuwbouwprojecten.
|
Het rijk geïllustreerde boek geeft een overzicht van honderd jaar bouwen op historie met een eeuw architectuurgeschiedenis, restauratiegeschiedenis en cultuurgeschiedenis. De rijkdom van de Nederlandse architectuur is aan de hand van deze bureaugeschiedenis af te lezen. Het boek is uitgegeven door Martien de Vletter van Sunarchitecture en is te koop in de boekhandel onder ISBN nummer 978 90 8506 698 9. De vormgeving is van Ronald Boiten en Irene Mesu, Amersfoort. Het boek is gesponsord door het Sint Bernhard Cultuurfonds en het K.F. Heinfonds.
De auteurs
Bureau Kariatiden, bestaande uit architectuurhistorici Carien de Boer-van Hoogevest (eindredactie) en Mascha van Damme, is verantwoordelijk voor de samenstelling van het boek. Architectuurhistoricus Ronald Stenvert, werkzaam bij Bureau voor Bouwhistorie en Architectuur (BBA), beschreef samen met Carien de Boer de bureaugeschiedenis. Gastauteurs zijn Fons Asselbergs (bijzonder hoogleraar Monumentaal gebouwd erfgoed aan de Radboud Universiteit in Nijmegen), Max Cramer (architectuurhistoricus bij het gemeentelijk Bureau Monumentenzorg van Amersfoort), Wies van Leeuwen (architectuurhistoricus en beleidsmedewerker cultuurhistorie bij de provincie Noord-Brabant), Maarten Mesman (medewerker van het kenniscentrum ®MIT aan de TUDelft), Bettina van Santen (architectuurhistoricus bij de Monumentenzorg van de gemeente Utrecht), Marie-Thérèse van Thoor (architectuurhistoricus en coördinator onderzoek bij het kenniscentrum ®MIT aan de TUDelft) en Claudia Thunnissen (kunsthistoricus en zelfstandig werkzaam op dit gebied).
|
|
|
|
|